Penger

Lån er bærebjelken i det kapitalistiske systemet. Uten lån kunne man ikke hatt et så likestilt samfunn som vi har nå. Lån gjør at folk kan kjøpe seg hus når de har fått seg en jobb og det gjør at vi kan ta oss en god utdannelse uten at våre foreldre har penger. Lån gjør også at vi kan starte vårt egent selskap og at vi kan være våre egen sjef. Samfunnet trenger små og mellomstore bedrifter. Det er vi som driver samfunnet fremover. Land blir ikke bygget av store statseide selskaper. De er dyre og ofte ineffektive måter å jobbe på.

Startkapital
Ønsker du penger til å studere kan du ta kontakt med lånekassen. Får de ikke det du trenger der kan du spe på med et forbrukslån. Ønsker du å starte en bedrift kan du ta en tur i banken å spørre om startlån. Det er ikke så lett å få, og du må derfor se etter penger andre steder. Forbrukslån er et fint lån å få når du trenger penger til å starte din egen bedrift. Det samme gjelder når du ønsker å kjøpe et hus. Har du ikke egenkapitalen er det bare å sjekke med din nærmeste bank som tilbyr lån til forbruk. Med forbrukslån sikrer du da hus, utdannelse, bil og annet hvis det skulle skorte på andre steder.

Hva koster lånet?
Lån av alle typer koster penger. Det samme gjør forbrukslånet. Hva et forbrukslån faktisk koster er ikke nødvendigvis like lett å vite. Du må lese deg litt opp om hva disse lånene egentlig gjør. Du betaler en prosent på lånebeløpet. Du må derfor sammenligne de forskjellige mulighetene du har for å låne penger med lave renter. Har du ikke lyst til å grave deg ned i alle rare kostnader som de kaster på forbrukslån nå om dagen kan du fint hoppe over dette og kun se på den effektive renten. Ordet effektiv rente er det viktige å huske på akkurat her. Den nominelle renten gir deg kun renten uten å bake inn alle kostnader, mens den effektive renten gir deg bankens rente med alle kostnader.

Den effektive renten gir deg derfor kostnaden ved å ta opp et forbrukslån. Det er alt. Problemet med å se på renten er at ingen forteller deg hvilken rente du får. Alle sier at du kan få lavest nominelle rente, men ingen forteller hva du Ola Nordmann får som effektiv rente hos dem. Du må derfor søke for å få svaret på hva du kan få som effektiv rente. Når du søker må du søke på et beløp. Beløpet har noe å si på hva slags rente du får. Du må også fortelle banken hvor lang nedbetalingstid du ønsker. Til slutt må du også si om du søker sammen med noen andre. Søker du sammen med noen andre vil renten sannsynligvis gå ned. Det er i hvert fall mye større sannsynlighet for at du får innvilget lånet.