Ortopediingeniør – En viktig brikke i å hjelpe mennesker med bevegelseshemninger

14 desember 2023
Vilde Stokke

editorial

Ortopediingeniører er fagpersoner som jobber med å utvikle og lage ortopediske hjelpemidler for personer med bevegelseshemninger. Dette kan omfatte alt fra proteser for å erstatte tapte lemmer, til ortoser som støtter og hjelper til med å bevege skadede eller forstyrrede ledd. For personer som har hatt hendelser som har forårsaket skade eller sykdom som begrenser bevegelsen, kan ortopediske hjelpemidler være utrolig viktige for å gjenvinne og opprettholde en aktiv livsstil.

Nødvendig utdanning for å bli en ortopediingeniør

For de som ønsker å jobbe som ortopediingeniør, er en utdanning innen biomekanikk eller tilsvarende felles i utdannelsesbakgrunnen. Dette er en mastergrad på universitet eller høyskole, som fokuserer på bruken av teknologi og kreativitet for å utvikle tekniske løsninger for mennesker som har utfordringer med bevegelsen. Etter fullført utdannelse vil en ortopediingeniør ha en grundig forståelse av kroppens bevegelige deler og mekaniske funksjoner, i tillegg til å ha en inngående kunnskap om de materialene som brukes i ortopediske hjelpemidler.

Innovasjon og teknologi i ortopediingeniørfaget

Ortopediingeniørfaget er i kontinuerlig utvikling, takket være stadig nye teknologiske gjennombrudd og innovative nyvinninger. Dette har resultert i nye og mer effektive behandlingsmetoder og ortopediske hjelpemidler, samt mer presise diagnoser og behandlingsmetoder. Tidligere var det vanlig at en protese ville inneholde enkle mekanismer for å gi brukeren noe grunnleggende funksjonalitet, men dagens proteser har avansert teknologi som hjelper brukeren til å ha enda større funksjonalitet og bevegelighet.

Ortopediingeniør

Hvordan en ortopediingeniør kan hjelpe deg

En ortopediingeniør kan hjelpe deg ved å utvikle og tilpasse et hjelpemiddel som passer perfekt til dine behov og kropp. For eksempel vil en ortopediingeniør jobbe med en pasient som trenger en protese, for å kartlegge hvilke muligheter som finnes og hva som gjør mest mulig nytte for akkurat den personen. I denne prosessen vil det tas hensyn til pasientens medisinske behov, estetiske preferanser, og selvfølgelig også det som passer innenfor budsjettet. I tillegg til å designe og produsere hjelpemidler for personer med bevegelseshemninger, er en ortopediingeniør også en viktig ressurs når det kommer til å vedlikeholde og reparere hjelpemidler. Med jevnlige kontroll og vedlikehold fra en ortopediingeniør kan brukerne være sikre på at hjelpemidlene deres fungerer optimalt og varer lenger.

Flere nyheter